Kuinka saada sähkölasku pienemmäksi tulevassa kodissa?

Nykyisessä vuokrakodissamme meillä on suorasähkölämmitys, lattialämmitys pääosin laattalattioilla vanhassa talossa. Aivan mahdoton sähkösyöppö ja lattiat jatkuvasti kylmät. En tykkää. Lattialämmityksen säätäminen isommalle ei ole meille vaihtoehto, jos ei sitten haluta maksaa sähköyhtiölle reilusti ekstraa - ei haluta. Onneksi meillä on olohuoneessa takka, joka lämmittää vilukissoja. Tulevassa talossamme emme halua kulkea koko ajan villasukat jalassa ja kärjistäen kerrospukeutua kesät talvet, siispä lämmitys ja eristys on suunniteltava huolella. Tässä pintaraapaisua aiheeseen liittyen, myös osana http://www.energianiksit.fi/ blogikilpailua :)

Ekologisuus on meille tärkeää, tuulisähkö on ollut käytössä jo useamman vuoden. Vaikka se maksaa hitusen enemmän, meille on tärkeää ostaa uusiutuvaa energiaa. Mietinnässä on auringon hyödyntäminen käyttöveden lämmittämisessä, koko talon sähköistystä tuskin kannattaa vielä auringon varaan laittaa. Aurinkokeräimet talon ja miksei saunarakennuksenkin katolle, hybridivaraajan avulla saisi myös vesikiertoiseen lattialämmitykseenkin ehkä aurinkolämpöä riittämään.

Aurinkokeräinpaketti Jäspi SOLAR 3 PAK


Maalämpö on yksi vaihtoehto talon lämmitykseen, ilmavesilämpöpumppu (sanahirviö) toinen. Kolmas vesitakka. Kaikki siis yhdistettynä vesikiertoiseen lattialämmitykseen vai miten ne nyt meni, meillä mies miettii enemmän näitä ratkaisuja ;) Toki yhdessä niistä puhutaan, tosi romanttisia iltoja meillä riittää lämmitysmuotojen ym. vertailuissa :D

Itse keskityn tosiaan enemmän sisustamiseen, kuinkas tehdä esteettisiä valintoja ja samalla säästää sähköä?

Valaisimet ovat helppo energiansäästökohde. Nykyisin tuskin kukaan enää käyttää hehkulamppuja, soosoo jos käytät! Energiansäästölamput ja LED:it ovat halpuneet kovasti, käyttöikä pitkä ja valikoimaa löytyy paljon. Ensimmäiset sauvamaiset energiansäästölamput olivat aivan kamalan näköisiä, näin naisnäkökulmasta, mutta hehkulamppua muistuttava ulkonäkö ei enää pitäisi olla este ostamiselle ;)
Valaisimien määrä täytyy miettiä tarkkaan, kuinka paljon tarvitsee sisä- ja ulkovaloja? Pienistä puroista tulee suuri virta eli monta turhaa valaisinta (vaikka niissä olisikin energiansäästölamppu tai led) kuluttaa tarpeettomasti sähköä. Itse pidän suht hämyisästä tunnelmasta, mutta toki ruoanlaittoon ja muuhun tarkempaan tekemiseen täytyy löytyä tehokasta kohdevaloa. Ulkovaloissa täytyy myös miettiä mihin suuntaa valonsa, sääli naapureita jos he häikäistyvät meidän hienosta ulkovalaistuksesta. Ikeasta löytyy muuten mainio apu sähkökatkosten varalle, vinkvink!
Erilaiset liike- ja hämärätunnistimet voisivat olla tehokkaita säästäjiä, monesti kun se valojen sammuttaminen unohtuu itse kullakin.


Tämä hankintalistalle! Ketosen hurmaava Lumo - ulkovalaisin, taloon.comista


Kodinkoneet on meillä aina uusittaessa valittu A- luokkaa, pyykkikone pyörii täytenä usein + energiasyöppö kuivausrumpu hurisee tiheään, mutta monilapsisessa perheessä se lienee sallittua energian tuhlausta ;) Mihin ne kaikki pyykit muuten saisi kuivumaan?? Siitepölyallergikot eivät valitettavasti voi kesälläkään nauttia kesätuulen kuivaamista pyykeistä...

Viihde-elektroniikka kuluttaa enemmän ja enemmän sähköä, melkein kaikilla on kännykät joita ladataan tiheään. Vielä on hankkimatta aurinkopaneelilla toimiva kännykkälaturi, onko kellään niistä kokemusta? Kesäaikaan voisi olla loistokapine :)

Vedenkulutus on vaikeammin seurattavissa minun mielestäni kuin sähkön. Tutkailen aika usein perheemme sähkönkulutusta netissä, mutta vedenkulutukseen ei ole helppoa nettiraportointia. Toki jos itse lukee lukeman mittarista ja kirjaa sen exceliin ;) Pesukoneissakin A-luokka kannattaa vedensäästömielessä. Suihkuhanoja mietittäessä ehdin jo riemuita, että nyt löytyi ratkaisu teinien suihkussa asumisen lopettamiseksi kun Oraksen Eternassa alkaa merkkivalo vilkkua liian pitkän suihkuttelun merkiksi ja neljän minuutin kohdalla vedentulo lakkaa!!! Mutta hitsi vieköön, hanan saa aina uudelleen aukaistua eli torkutus jatkuu teineillä tässäkin, huoh... Mutta ehkä jo ajankulun tiedostaminen auttaa lopettamaan suihkuttelun aikaisemmin ;)

Aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka ja tärkeitä asioita jää tässäkin pois mutta mielestäni tärkeintä on tiedostaa se miksi mm. sähköä ja vettä säästetään, onko syynä pelkästään sähkö/vesilaskun pieneneminen vai voisiko pienillä teoilla maailma ainakin osittain pelastua tuleville sukupolville? Uskon ja toivon, että voimme vaikuttaa tulevaan, jos kaikki lähtevät mukaan energiatalkoisiin :)

J.K. Tämä kirjoitus siis osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun!
Jos minun kirjoitukseni oli mielestäsi hyvä, käy äänestämässä Uusiokoloa ja/tai tutustu muiden bloggaajien teksteihin ja SINÄKIN VOIT VOITTAA 300 € LAHJAKORTIN TALOON.COMIN LED-VALAISIMIIN!

Äänestämään tästä!


Kommentit