Kodistaminen vs sisustaminen

Hei pitkästä aikaa. Meillä on monenlaista projektia menossa, piharakennus valmistuu ja pihaakin on tehty vaikka aioimme siihen puuhaan ryhtyä vasta ensi kesänä. Molemmat vanhemmat opiskelevat ja nuorimmainenkin aloitti uusia harrastuksia syksyllä. Ei tule tekemisen puutetta :)

Olen viime aikoina pohtinut paljon sisustamiseen liittyviä asioita. Olen valmistunut sisustus- ja kalustesuunnittelijaksi, mutta en ole niitä töitä tehnyt valmistumisen jälkeen muuten kuin oman talon suunnittelun merkeissä. Omaan makuun nykyinen sisustusmuoti on hieman vaisuhko, liian pelkistetty. Toisaalta ihailen ihmisiä, jotka pystyvät rajaamaan esineiden ja materiaalien määrät kodissa muutamaan, mutta samalla uskon, että jossain on piilotettuna iso kasa sälää..Sälän eli turhan tavaran karsiminen on meillä ollut rakentamisen ohessa toinen iso projekti ja se jatkuu edelleen. Miten voi ihminen kerätä näin paljon tavaraa, apua! 😀

Sisustamisesta on tullut iso bisnes ja monelle rakas harrastus. Ihanaa, että moni haluaa tehdä kodistaan ja arjestaan kauniimman. Materiaaleja riittää, sesonkien värimaailmat saa halutessaan valmiina. Instagramista ja Pinterestistä löytyy toinen toistaan kauniimpia koteja. Itsekin tallentelen inspiraatiokuvia, ehkä toteutan osan niistä jonain päivänä.

Talon rakentaminen on stressaava projekti eikä aina ole aikaa miettiä kokonaisuuksia. Tarjouslaatat tai -tapetit eivät välttämättä sovikaan muuhun sisustukseen mutta koska halvalla sai niin...
Itsekin olen joutunut muuttamaan mieltäni rakennusprojektin edetessä, alkuperäinen suunnitelma on tuntunutkin väärälle eikä ole auttanut muu kuin niellä tappio (jos olen jo ostanut tuotteet) ja tehdä uudet suunnitelmat/hankinnat.

Tärkeintä mielestäni on, että kodista todella tulee koti eli se näyttää siltä perheeltä, joka siinä asuu. Tyylin kopiointi sisustuslehdistä suoraan voi olla hyvä ratkaisu, mutta onko se aidosti iloa tuottava ja oman näköinen? Voisiko perintöhuonekalu tuodakin tilaan kivaa särmää ja jos se ei sellaisenaan sovi, voisiko sen tuunata? Mielikuvituksen ja luovuuden vapauttaminen toisivat ehkä sitä kerroksellisuutta, mitä monen kodin sisustus mielestäni kaipaa.

Kuinka moni on käyttänyt sisustussuunnittelijaa taloprojektissa? Itse en käyttänyt tai no toisaalta käytin, itseäni. Toisen mielipide tai uusi näkökulma olisi ollut projektissa välillä helpottavaa, vastuu valinnoista painoi useasti. Suunnittelijan käyttäminen mielletään kalliiksi, mutta se voi tuoda yllättävääkin säästöä vuosien mittaan. Tilojen maksimaalinen hyödyntäminen, talopohjan sujuvuus ja pintamateriaalien kestävyys ovat valintoja, joissa suunnittelijasta voi olla suuri ja jopa rahaa säästävä apu.

opiskeluajan sisustussuunnitelun harjoitustyöni

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on mielenkiintoinen juttu suunnittelusta ja todella hyviä ammattilaisten vinkkejä

https://www.hs.fi/koti/art-2000005847722.html

Meidän talomme ei ole vieläkään niin valmis että voisin sitä esitellä sillä tavalla kuin haluaisin. Talossamme näkyy hirsirakentaminen, mutta mielestäni hauskasti modernia ja perinteistä yhdistäen. Pidän yksinkertaisuudesta ja selkeydestä, mutta toisaalta myös hassuista ja oudoistakin esineistä. Tavarat hakevat paikkojaan ja tilat muovautuvat ajan myötä omanlaisikseen. Onneksi niin, yllätykset ovat elämän suola.

kaunista säilytystä meidän eteisestä

Kommentit